Criza economică a redus la jumătate numărul românilor interesați să urmeze un MBA în străinătate. Astfel, dacă în 2008 aproximativ 200 de manageri terminau un MBA, în 2013 numărul acestora abia se apropie de 100, arată datele de la QS World. Cifrele sunt confirmate de și interesul scăzut pe care românii îl arată pentru târgurile de profil. Motivația celor care vor să urmeze un astfel de program rămân însă aceeași: un loc de muncă mai bine plătit.
Înainte de 2008, câteva mii de tineri veneau la târgurile de profil să se intereseze de oferta marilor universități străine. Însă de atunci, lucrurile s-au schimbat dramatic. La cel mai recent eveniment de acest gen organizat în Capitală – QS World MBA Tour- numărul vizitatorilor a fost de circa 200.
De ce să faci un MBA?
Costul unul program de MBA la o universitate străină variază între 15.000 și 60.000 de euro.
„Școlile de MBA oferă programe foarte practice. Înveți să înființezi o firmă, înveți management strategic”, a spus Mihaela Drăghici, reprezentantul QS. Cei mai mulți dintre participanții prezenți la târg spun că un astfel de program își poate asigura un job mai bun fie în România, fie în străinătate.
„Este destul de greu să te finanțeze compania. Dar eu zic că merită să faci un astfel de program , pentru că nu îl faci neaparat pentru firmă, ci pentru tine și mergi apoi să lucrezi în altă țară”, arată Bogdan Tâlvar, economist, unul dintre participanții la târg. Diana Bildeanu spune că are puține șanse să obțină finanțare de la angator. „Suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, iar dezvoltarea personală te poate ajuta”, a spus Diana Bildeanu.
Universitățile prezente la București spun că au redus și costurile într-o oarecare măsură. „Programele noastre sunt adaptate la piața muncii, nu o să înveți cursuri de acum 10 ani”, a spus Raluca Păunescu, partenerul din România a Universității Stratdyte din Marea Britanie, prezentă pentru prima dată în România.
Pentru că MBA-ul este foarte scump, unele dintre univesitățile românești au încheiat parteneriate cu unele universități străine. Universitatea Tiffin din SUA organizează un MBA împreună cu Univeristatea din București. „Firmele și-au dat seama că au nevoie de oameni pregătiți cu toate că e o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Firmele plătesc cam 80% din costurile programului”, spune Roxana Ioniță, director EMBA la Universitatea Tiffin.
Cei care nu au putut ajunge la tîrgul de MBA-uri se pot înscrie pe site-ul topmba.com, unde găsesc oferta completă a universităților care organizează MBA-uri.